Започна повторно преброяване на бюлетини от местни избори в Плевен

Последни новини


В Плевен стартира процедурата по повторно преброяване на бюлетини от изборите за общински съветници и кметове, които се проведоха на 29 октомври 2023 година. Този ход идва в отговор на разпоредба на местния кмет, след като съдът нареди повторен преглед на изборните книжа, съобщи пресцентърът на Община Плевен.

Актовата зала на първия етаж на сградата на Общината ще бъде мястото, където ще се проведе по-нататъшната работа по казуса. За оглед и броене на изборните материали са назначени трима основни консултанти – Венелина Габровска, Кирилка Ачева и Силвия Стефанова, определени от Административния съд.

Поради издадената заповед за преброяването, кметът на общината е разпоредил предоставяне на достъп до архивното помещение № 6, разположено на приземния етаж на общинската администрация, де се съхраняват изборните документи и материали след завършване на изборния процес. Поменатата комисия, водена от Валери Начев и включваща Христиана Донова – Начева, Илиян Атанасов и Добромир Банджаков, ще наблюдава процеса.

Бюлетините, запечатани в чували, са предоставени на назначените експерти чрез подробен протокол. Също така, те разполагат с необходимото оборудване и материали за изготвяне на копия, които ще бъдат включени към заключенията, както изисква съдебното определение. При завършването на тяхната работа, чувалите ще бъдат отново запечатани и съхранени в архивното помещение.

Основанието за това повторно преброяване възникна след обединяването на 19 жалби против решение 226-МИ на ОИК в Плевен, подадени след местните избори в края на миналата година, като поначало беше нареждано преброяването единствено на недействителни бюлетини. Решението на плевенския Административен съд бе преценено от ОИК и по-късно препратено към Върховния административен съд, където бе решено то да се разгледа отново от друг съдебен състав в Плевен. Очаква се вещите лица да представят своя заключение преди насроченото за 22 април заседание по делото.