Зоопарк „Кайлъка“ в Плевен се обогати с двойка лами от Стара Загора

Последни новини


Зоопаркът „Кайлъка“ в Плевен обогати своите обитатели с две симпатични лами, донесени от колегите им в зоопарка от Стара Загора. Новодошлите гости са част от програмата за размножителен заем, в рамките на която се осъществява обмяна на животни между двете зоологически градини.

Любомир Андреев, директор на Общинско предприятие „Акварел“, което управлява зоопарка в Плевен, съобщи за сделката: „Колегите от Стара Загора ни изпратиха двойка мъжка и женска лами, а от наша страна при тях изпратихме на гости 1 африканско бодливо свинче, 5 женски и 1 мъжки муфлон.“

Пристигналите в четвъртък следобед лами вече са преодолели началния стрес от преместването и започват да се адаптират към новата си среда. „В добро здравословно състояние са, и ние ще направим всичко възможно, за да се чувстват те като у дома си“, разкри Любомир Андреев.

Посетителите на зоопарк „Кайлъка“ отсега ще могат да се наслаждават на персоналната присъствие на двете лами, които са разположени в просторното заграждение при входа на парка.

Зоопарк „Кайлъка“ е дом на приблизително 160 животни от 27 различни вида и е основан през далечната 1956 година. През 2021 година Защитена местност Кайлъка беше предоставена на Община Плевен, а управлението на зоологическата градина е в ръцете на Общинско предприятие „Акварел“ след решение на Общински съвет – Плевен през март 2005 година.