„Зоопарк „Кайлъка“ обогатява с нова кампания за облагородяване: Министърът на екологията и кметът на Плевен засадиха дървета“

Последни новини


В Плевен стартира инициатива за реконструкция на зоопарк „Кайлъка“

В неделя, в облак от оптимизъм и социална ангажираност, бе поставено началото на кампания за облагородяване на любимото на мнозина място – зоопарк „Кайлъка“. Събитието бе уважено с присъствието на министъра на екологията Петър Димитров и кмета на Плевен д-р Валентин Христов, които лично се включиха в засаждането на млади дръвчета, които да заменят старите и изнемогнали.

Обединени от идеята за обновление и подобряване на условията за животните и удобството за посетителите, Община Плевен в лицето на кмета д-р Валентин Христов обяви: „Заедно с Общинско предприятие ‘Акварел’, доброволци и приятели, поемаме инициативата зоопаркът да стане още по-хубав и приветливо място.“

„В неделния ден с участието на родители и техните деца засадихме фиданки в зоопарка. Използвахме дръвчета, предоставени от ОП ‘Земеделие и гори’ и благодарим за координацията. Вече се заемаме и с дейности като боядисване и освежаване на прилежащите терени,“ сподели директорът на ОП „Акварел“ Любомир Андреев и подчерта ангажираността на общността и плановете за бъдещи инициативи.

Научаваме, че предстоят мерки за подобряване на условията на водоплаващите птици, почистване и дезинфекция на клетките, с намерението зоопаркът да се обогати с нови видове животни. Добрата новина е, че „Акварел“ вече намира подкрепа от дарители, които изразяват готовност да помагат, включително с осигуряване на храна за обитателите на зоопарка.

Съществуващ от 1956 г., зоопаркът в Плевен е дом на около 160 животни от 27 вида, а от началото на 2021 г. управлението на защитената местност „Кайлъка“, където се намира зоологическата градина, е предоставено на общината. Кметът д-р Христов съобщава, че е в процес подновяването на лиценза за зоопарка, което се извършва на всеки пет години, подчертавайки стремежа към прогресивно развитие на зоологическата градина.