Изложба на плевенски художници очарова посетителите в Орешак напреди Великденския уикенд

Последни новини


Под наслов „Плевенските художници изложени в сърцето на занаятите в Орешак“, новината бих могла да бъде представена по следния начин:

В канавката на Великденските празници, с любезната подкрепа на Община Плевен, Дружеството на плевенските художници представи своето творчество в Националното изложение на художествените занаяти и приложните изкуства (НИХЗИ) в живописното село Орешак. Многообразната колекция от картини, скулптури, графики, текстила и керамика беше открита в присъствието на председателя на Постоянната комисия по „Култура, читалища, вероизповедания и международна дейност“ на Община Плевен, г-н Димо Дешев.

В своето обръщение, Дешев приветства присъстващите и акцентира на значението на културния обмен: „Това събитие е прекрасна възможност за укрепване на връзките между творческите среди в нашите общини“. Освен това сподели поздравления от страна и на други представители на плевенската общност, включително доц. д-р Иван Малкодански, който председателства Общинския съвет.

Визитата на плевенските артисти в Орешак беше почетена лично и от кмета на Община Троян, г-жа Донка Михайлова, която изрази надеждата тази инциатива да придобие постоянен характер.

„Тази изложба е резултат от силните приятелски взаимоотношения между дружествата на плевенските и троянските творците,“ поясни Николай Неделчев – Кокала, председателят на Дружеството на плевенските художници. Той припомни, че подобно гостуване е имало и през декември, когато троянските артисти зарадваха плевенската публика с изложба в галерия „Илия Бешков“.

Замисълът на плевенските творци е да продължат да представят своите произведения извън границите на родната община, разширявайки своята аудитория и споделяйки своя опит с колеги от други градове, написва организаторите на изложбата.