Партиите в Плевен се споразумяха за състава на СИК за предстоящите избори в Европейския парламент и Народното събрание

Последни новини


Плевен, 29 април 2024 г. – Вчера, в заседателната зала на община Плевен, се състояха ключови консултации между кмета д-р Валентин Христов и представители на парламентарно представените партии и коалиции по отношение на организацията на предстоящите избори за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни 2024 г.

Срещата обедини представители на Коалиция „ГЕРБ-СДС”, Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България”, ПП „Движение за права и свободи”, ПП „Възраждане”, Коалиция „БСП за България” и ПП „Има такъв народ”, където заедно разгледаха и обсъдиха предложение за разпределението на местата в секционните избирателни комисии (СИК), подготвено предварително от Общинска администрация – Плевен.

По време на консултациите стана ясно, че в хода на дискусията са били направени частични размени на места между различните секции, с което беше демонстрирана гъвкавост и съгласие от страна на всички политически сили.

Сформираните състави на СИК-овете представляват важна стъпка към успешно провеждане на изборния процес в община Плевен. Както подчерта и кметът д-р Валентин Христов, „създаването на надеждни и компетентни СИК-ове е фундаментално за гарантирането на демократичността и прозрачността на изборите“.

Очаква се решенията, приети по време на консултациите, да бъдат официално докладвани в РИК – Плевен в съответствие със законоустановените срокове, като по този начин се подготвят условията за гладко протичане на изборния ден.

Тези консултации подчертават важността на създаването на работещи и балансирани СИК-ове, което е от съществено значение за увереността на избирателите в интегритета на изборния процес.