Инвестиции за 8 милиона модернизират НАТФИЗ и театри в България

Общество


Близо осем милиона лева (7 812 850) ще бъдат инвестирани в модернизацията на НАТФИЗ и още осем български театъра, съобщи Мариана Христова, консултант по проекта „Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства“ с водещ партньор – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Проектът бе представен днес в академията.

За Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ в Плевен са отделени най-голяма сума за техническо оборудване – 3 640 000 лв., а за театър „Н.О. Масалитинов“ в Пловдив са предвидени 1 245 000 лв. За НАТФИЗ са определени 390 хиляди лева, за театър „Българска армия“ – 604 000 лева, Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“ – 437 000 лева, Ловешки драматичен театър – 271 000 лева, театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък – 307 000 лева, Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново – 380 000 лева, и Драматичен театър в Търговище – 394 000 лева.

Очакванията са реализацията на проектите да започне в рамките на два месеца. Всеки кандидат ще получи отделен договор с оперативната програма и ще трябва сам да изпълни проекта си, сподели Мариана Христова пред БТА. Срокът за изпълнение е две години.

„Този проект не е просто един проект за подкрепа – той е основа за бъдещето на сценичните изкуства в България“, коментира министърът на културата Найден Тодоров, който беше сред присъстващите на събитието.

Христо Мутафчиев, председателят на Съюза на артистите в България, подчерта, че освен модерно оборудване, важна част от проекта е повишаването на квалификацията на техническите специалисти. „Целият екип на Съюза подкрепя проекта, за да можем да го доведем до успешен край и да се похвалим с нова карта на българските театри“, добави той.

Информацията за тази статия е предоставена от БТА.