Лазаровден оживя с фолклорния събор Цветница в Пордим

Общество


Любители и пазители на българския фолклор се събраха днес в Пордим. На Лазаровден градът бе домакин на регионалния фолклорен събор „Цветница в Пордим“, който предложи сцена за изява на самодейни състави от общините в Плевенска и Ловешка област, верни на читалищните културни традиции и любителското художествено творчество.

„Този празник е посвещение на българския талант, на българския дух и на българската култура. Това е събитие, което днешната ден е толкова необходимо за опазване на българските традиции, фолклор, бит и идентичност“, сподели водещата Галя Русанова по време на откриването. „Празникът е израз на стремежа ни да съхраним народните традиции, фолклора, самобитността и родолюбието“, допълни тя.

Празничните тържества стартираха с изпълнения от Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Северняче“ към Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Пордим и от талантливите деца танцьори от детска градина „Вълшебен свят“. След тях на сцената се представиха самодейни състави от съседните общини.

В рамките на празника бе организиран и пролетен базар от училището в Пордим, където бяха предложени ръчно направени великденски сувенири и украшения за дома. Събраните средства от базара се предвижда да бъдат инвестирани в обновяването на училищната сграда.

Особено внимание получиха и местните производители, които предлагаха разнообразие от млечни деликатеси, освежителни напитки, сладки изкушения, мед и други пчелни изделия.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.