Информационен бюлетин РЗИ Ловеч [ЛН]

Ловеч

            За периода 17.09.2018г. – 21.09.2018 г. Инспекторите от РЗИ – гр. Ловеч извършиха 38 проверки на обекти с обществено предназначение: 1 читалище, 1 игрална зала, 1 фризьорски салон, 3 централни водоизточника, 1 транспортно средство за обществен превоз, 11 детски градини, 2 местни водоизточника, 4 заведения за социални услуги за  деца, 6 училища, 2 ученически общежития, 4 съоръжения за питейно-битово водоснабдяване и 2 хотела в гр. Ловеч,  с. Глогово, с. Гложене, с. Градежница, с. Малиново, с. Борима, с. Голяма Желязна, гр. Тетевен и с. Рибарица.

На директора на Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Димитър Димов”, гр. Ловеч и на кмета на Община Троян, стопанисващ градския стадион на гр. Троян са издадени предписания за извършване на ремонтни дейности.

През изтеклия период са проверени 13 козметични продукта в 3 обекта за съхранение и търговия с козметични продукти. Продуктите са проверявани за етикетиране в съответствие с изискванията на нормативните  документи, съдържание на забранени съставки и срок на годност. Продуктите отговарят на изискванията.

Проверени са 5 химични вещества и смеси в 1 обект. Химичните вещества и смеси са проверявани за  етикетиране и опаковане в съответствие с изискванията на нормативните  документи, съдържание на забранени съставки и срок на годност.

През седмицата са извършени 2 проверки на обекти за хранене и развлечение, 3 проверки на административни обекта 18 проверки в лечебни заведения за извънболнична помощ и аптеки за спазване на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места по смисъла на чл. 56 от Закон за здравето – забраната се спазва.

През периода е извършена проверка на здравословното хранене на децата в кухненските блокове на 3 детски заведения  – не са установени нарушения.

Извършени са и 15 планови проверки по чл.40 от Закона за лечебните заведения – на осъществяваната дейност съобразно регистрираната. Проверени са  лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ в гр. Тетевен, гр. Ловеч и с. Градежница, община Тетевен. Не са установени нарушения.

Извършени са 3 планови проверки по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина  и 2 планови проверки по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите  в аптеки в гр. Тетевен. Проверените аптеки работят съгласно изискванията.

Извършена е и проверка по Наредба№5 за условията и реда за получаване на разрешение за съхранение, и продажба на лекарствени продукти от лекари и лекари по дентална медицина от 2011 година – „ИП за ПМП -Д-р Венко Димитров Манойлов“ ЕООД с. Градежница, общ.Тетевен. При проверката не са констатирани нарушения.

Извършени са и пет проверки по метрология в лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ в гр. Тетевен и с. Градежница, общ. Тетевен. Средствата за измерване, подлежащи на контрол са преминали задължителните метрологични проверки, с изключение на ЕКГ апарата в лечебното заведение в с. Градежница. Направена е препоръка, ЕКГ апаратът да са представи за последваща метрологична проверка в 7-дневен срок.

През отчетния период е проведено едно заседание на Регионалния съвет за контрол върху актовете, издадени от органите за експертиза на временната неработоспособност. Разгледани са  2 жалби от Управителя на „Виденов Груп“ ООД – гр. Ямбол. Жалбите са насочени за повторна експертиза към съответната ЛКК.

В Регионалната картотека на медицинските експертизи са приети и обработени  92 бр. заявления от пациенти и медицинската документация към тях за освидетелстване и преосвидетелстване от ТЕЛК. Обжалвани пред НЕЛК са 7 експертни решения. Обжалвани пред ТЕЛК чрез Картотеката са 5 болнични листи. Изпратени са 39 броя експертни решения до заинтересовани лица, съгласно изискванията на Закона за здравето. Проверени и заверени от лекар-експерт са 72 броя експертни решения.

 

За периода 17. 09. 2018 – 24. 09.2018 година включително на територията на област Ловеч са регистрирани следните заразни заболявания и са предприети противоепидемични мерки както следва:

 

Чревни инфекци

 

  • Хепатит А  11сл.

        – 3 случая за с.Български Извор – деца на 2г. и 4г. неорганизирани и мъж на 52г.

        –  3сл. за гр.Луковит – 9г. и 8г. уценици от СУ „Алеко Константинов”, жена  на 59г.

             –  2сл. за гр.Тетевендеца на 5г. неорганизирано и на 10г.посещаващо у-ще „Х. Генчо”

– по 1сл. за гр.Угърчин – 8г., за с.Петревене-14г. и за с.Орешене – 10г.

Предприети са необходимите противоепидемични мерки в заразните огнища.

 

 Дихателни инфекции:

 

  • Скарлатина –  1сл. за с.Голец дете на 3г. посещава ДГ в гр.Угърчин.
  • Туберкулоза 3сл. – 1сл. за с.Бежаново – 27г. безработен

-1 сл. за гр.Ловеч – 63г. пенсионер

– 1 сл. за с.Глогово- 51г.

 

Сподели

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е ловешкия сайт https://lovechnews.bg