„Кметът на Плевен д-р Валентин Христов апелира за запазване на българските писмена и слово в чест на 24 май“

Последни новини


В духа на тържественост и патриотизъм, Плевен отбелязва 24 май – Деня на славянската писменост и българската култура и образование. Кметът на община Плевен, д-р Валентин Христов, насочи вниманието към важността на българските писмена и слово в едно емоционално послание.

„24 май е не просто дата, не само официален празник, а тържество на българската духовност!“ – заяви д-р Христов. По думите му, този ден е истинско празненство на родните писмена, сътворени от Светите братя Кирил и Методий и тяхното наследство през вековете от следовници, будители, писатели и поети.

Пред плеяда от учители, културни дейци и ученици, кметът подчерта значението на българските постижения в култура и наука, което носи чувство на гордост и самочувствие за приноса на страната към европейската история. „Тържество на смелата научна мисъл, на таланта и вдъхновението на нашите творци, на неуморния труд на българските преподаватели!“ – добави той.

В посланието си д-р Христов изрази увереността си, че обществото – родители, учители, учени, творци, трябва да създаде условия за подрастващите да продължат да пишат българската история със собствени успехи и признания.

„Поклон пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните последователи! Нека да пребъдат българските писмена и българското слово!“ – с тези думи кметът заключи своето обръщение и пожела на всички присъстващи светъл и радостен празник.

Д-р Валентин Христов поздрави всички по случай празника, подчертавайки значимостта на деня за българската идентичност и културно наследство. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!