Кметът на Плевен д-р Валентин Христов представя отчет за общинска собственост

Последни новини


На заседание на Общинския съвет в Плевен е бил приет отчетът за управлението и разпореждането с общинска собственост за годината от 1 януари до 31 декември 2023 година. Кметът на Плевен, д-р Валентин Христов, е представил отчета, който е бил одобрен със значително мнозинство от съветниците.

Съгласно законодателството, кметът е отговорен за годишното предоставяне на информация за управлението с общинска собственост. Отчетът показва, че за отчетния период различни общински предприятия са генерирали приходи, като например „Жилфонд“ е надминал своите планирани приходи с малко, „Център за градска мобилност“ е постигнал приходи, които са под планираните, а „Управление на общински земи и гори“ е превишило своя план също с малко. „Акварел“ е спечелило по-малко от предвиждания бюджет. Отдел „Местно икономическо развитие и защита на потребителя“ също е превишил планираните приходи от реализирани наеми и търгове за нежилищни имоти и права.

Концесионните приходи за годината също са значителни, както и приходите от продажбата на общинската собственост, реализирани чрез публични търгове. Общинският съвет е одобрил договори за безвъзмездно ползване на общински имоти и е актуализирал информацията за общинската собственост в съответствие с кадастралната карта.

Общите приходи от продажбата на общински имоти чрез търг за 2023 година са значителни и включват и продажбата на общински недвижими имоти, както и учредяване на право на строеж за изграждане на гаражи.