Плевен прие отчет за управление на общинска собственост за 2023.

Плевен днес


Отчет относно управлението и разпореждането с общинската собственост в Плевен през 2023 година беше представен и одобрен от Общинския съвет в Плевен. Решението беше подкрепено с 35 гласа „за“ и 4 „въздържал се“, без нито един глас „против“.

Въз основа на Закона за общинската собственост и съответната Наредба, кметът на общината годишно представя отчет пред Общинския съвет за резултатите от управлението с общинската собственост. Всички сделки за общинско имущество се извършват след заповеди на Общинския съвет в регламентиран ред.

Отчетът включва информация за различни общински предприятия и отдели, които са генерирали доходи през 2023 г.:

– ОП „Жилфонд“ е реализирало приходи над плана, като източници на доход са наеми от жилищни и нежилищни имоти и терени, такси за разполагане на рекламни и хладилни елементи, и приходи от Летния театър.

– ОП „Център за градска мобилност“ е отбелязало приходи, макар и под планираните, включително от Автогарата и паркинги, както и приходи от санкции и такси.

– ОП „Управление на общински земи и гори“ е надминало очакваните приходи, като основният приход е идвал от наеми на земя и продажба на услуги и продукция.

– ОП „Акварел“ е имало по-ниски приходи от очакваното, включващи доходи от реклама, „Зала на смеха“, зоопарка и такси.

– Отдел „Местно икономическо развитие и защита на потребителя“ е постигнал приходи от наеми на нежилищни имоти и павилиони, застъпвайки суми над планираното.

– Приходите от концесии за общината през 2023 г. са били също значителни.

При разпореждането с общински имоти, отчетът задълбочава информация за продадени имоти, сключени договори и актувани имоти, с административната документация, съхранявана и актуализирана в регистрите на общината.

Източник на информацията: PlevenZaPleven