Кметът на Плевен и ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“ се включиха в „Походът на книгите“

Последни новини


Плевенски ученици се вдъхновиха от „Походът на книгите“ заедно с кмета д-р Валентин Христов

В Плевен, в рамките на 13-ото издание на националната инициатива „Походът на книгите“, кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и четвъртокласниците от ОУ „Св. Климент Охридски” споделиха обща любов към четенето на книги. Именно той представи пред младата публика „Торба приказки“ – сборник с български народни приказки, включващ историята „Дар от сърце“, която разказва за трима братя в търсене на късмета си, предавайки посланието, че истинските стойности идват от сърцето.

Кметът Христов отправи емоционално послание към учащите: „Приказките са не само интересни и забавни. Те крият в себе си поуки и ни учат на изконни ни ценности, предавайки ги по достъпен и лесен за възприемане начин. Обичайте книгите, пазете ги, посещавайте книжарници и библиотеки, четете“.

Тази година, „Походът на книгите“ бе отбелязан в града под тепетата с особено внимание към младото поколение. Четвъртокласниците не просто се възхитиха на приказните герои, но и обещаха да се посветят на четенето, като бяха насърчени със здравословен подарък – плодове.

Ежегодният „Поход на книгите“ се реализира в партньорство с Министерството на културата и Министерството на образованието и науката, като привлича широк кръг от известни личности, които четат на деца през целия месец април. Инициативата има за цел да поддържа и разпалва интереса към книгите сред най-младите и е посветена на рождения ден на известния датски писател Ханс Кристиан Андерсен.