Кметът на Плевен настоява за повече средства за ремонт на канализацията след щетите от градушката

Последни новини


Плевенската община се бори с последствията от силната буря с градушка, като кметът д-р Валентин Христов обяви за медиите, че остарялата канализационна отводнителна система е основен фактор за нанесените щети. „Още преди около месец разпоредих шахтите да бъдат проверени и почистени. Нашата система е стара и неефективна, не може да се справи с водните маси от високите части към центъра. Подмяната чрез проект за воден цикъл е критична.“, заяви той.

Кметът информира, че Министерският съвет е предоставил 120 млн. лв. за областта, но разпределението на средствата е несправедливо – Плевен, с над 100 000 души, получава само 30 млн. лв., докато Кнежа се радва на 80 млн. лв. „Не знам длъжностността на такова разпределение, но ще настоявам за ревизиране на решението. Сериозността на наводненията изисква повече средства за Плевен, за да се подмени и разшири нашата канализация. Не можем да спираме стихиите, но можем да подобрим инфраструктурата си.“, категоричен е д-р Христов.

Пострадалият град Плевен се надява повече средства да бъдат насочени към решаването на проблема с отводнението чрез преразглеждане на решенията на централната власт. Жителите се обърнаха за подкрепа към общинското ръководство, предвид очевидната спешност на ситуацията.