Община Долна Митрополия се възстановява от проливен дъжд и градушка

Общество


Община Долна Митрополия се възстановява след обилния дъжд и градушката, които връхлетяха през нощта. Това съобщи кметът Поля Цоновска пред БТА. Най-тежко пострадало е село Славовица, където градушката е унищожила стопроцентово насажденията. Има заливани ниви по територията на общината, добави тя.

Условията бяха затруднени и от силен вятър, особено при детелината на пътя към село Горна Митрополия за Русе, където са паднали над 50 дървета. Пътят вече е отново пропускателен и премахването на препятствията ще продължи при подобряване на времето, заяви Цоновска.

През цялата нощ екипи са работили непрекъснато по разчистването и отстраняването на последиците от бурята.

„Възрастни хора от Долна Митрополия на възраст между 70 и 80 години съобщават, че не помнят такова наводнение, водите образуваха реки. Слава Богу, въведените предварително превантивни мерки се оказаха ефективни. Има засегнати странични улички, но ще се справим с тях. Не се наложи евакуация на хора“, подчерта кметът. В общината е била наводнена единствено една къща, на чиито обитатели е оказана помощ.

По информация на Цоновска, според данни от «Гражданска защита», количеството на валежите в Долна Митрополия е било около 67 литра на квадратен метър, а в съседния град Тръстеник – 63 литра на квадратен метър.

Николай Иванов, земеделски производител от най-засегнатото село, сподели пред БТА, че градушката е продължила час и четвърт над Славовица. Той отглежда зеленчуци в оранжерии и има посеви на открито, които са напълно изнищожени от неблагоприятните условия. „Дори и днес има образуван слой лед между оранжериите“, допълни Иванов, който ще трябва да залее отново, отделяйки време и средства.

Напомняме, че значителни поражения от бурята снощи бяха нанесени и в Плевен, където улиците и сгради бяха наводнени. Обстановката вече е стабилизирана, няма пострадали хора и населени места, оставени без електрозахранване, потвърди кметът на Плевен д-р Валентин Христов.

Информацията в тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.