Кръгла маса обсъди подобрения в здравеопазването и социалната политика.

Областна администрация Плевен


Кръгла маса по проблемите на здравеопазването и социалната политика беше проведена на 12 март в зала „Гена Димитрова“, която беше инициирана от председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански. Събитието събра заместник-министъра на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, областния управител Виолета Иеремиева, заместник-областния управител Николай Абрашев, ректора на Медицинския университет проф. д-р Добромир Димитров, както и лекари, експерти, социални работници и представители на местната власт и на съответните институции.

Фокусът на дискусията беше върху идеи за увеличаване на ефективността и подобряване на сътрудничеството между институциите за защита на здравето и достъпа до здравни грижи. Доц. Стефановски акцентира върху актуалните предизвикателства, включващи нормативни промени и развитие на националната здравна информационна система и призова за подкрепа и съдействие от местните власти.

Проф. Димитров подчерта важността от обучение на медицински специалисти и подобрение на инфраструктурата около медицинските центрове. Също така, обсъдиха мерките за подкрепа на семейни двойки, преминали през инвитро процедури, финансовата помощ за новородени, пациенти на хемодиализа и разработването на скринингови програми за социално слаби групи, представени от председателя на Комисията по здравеопазване и социални дейности д-р Бисер Борисов.

Беше разкрито, че общината ще разшири социалните услуги, включително за деца с аутизъм, и бяха обсъдени мерки за повишаване на информираността относно ваксинациите и подобрения в доболничната помощ. Обсъдена беше и темата за осигуряване и обучение на медицински специалисти в учебните заведения.