Кукерите в Опанец събраха 4100 лева за лечението на децата, доказателствено снимки от Мони и Георги

Плевен днес


Жителите на село Опанец отпразнуваха Ивановден на 20 януари. Това е традиционен български празник, посветен на светеца Иван Рилски. Събитието привлича множество хора от селото и съседните общности.

Младите хора изпълниха важна роля в това празненство, като облякоха кукерските маски. Това са фолклорни костюми с уникални дрешки и маски, които представляват животни или мистични същества. Облечени в тези костюми, младите хора тръгнаха от дом на дом, за да пожелаят на жителите здраве, берекет и благоденствие в новата година.

Празненството достигна своя връх на площада на селото, където беше запален голям огън. Това е символ на чистота и енергия, а също така и привличане на доброто. Всички присъстващи се събраха около огъня и се радваха на музиката и танците.

Ивановден е почитан като празник за общността и традициите. Жителите на село Опанец са горди, че пренасят наследството от поколение на поколение и се стремят да го запазят живо. Събитието събра млади и стари, които се радваха на това, да споделят обичта си към културата и традициите на родното си село.

Източник на информацията: PlevenZaPleven