Областният оперативен щаб в Плевен се събира днес, за да вземе решение за обявяване на грипна епидемия

Плевен днес


Днес следобед в Плевен ще се проведе заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ, с цел да се вземе решение дали да се обяви и кога да бъде обявена грипна епидемия. Това е съобщено от д-р Илиян Минчев, директор на Регионалната здравна инспекция в Плевен.

На текущата дата заболеваемостта от грип и ОРЗ в областта все още не е достигнала нивото, при което да се обяви епидемия. Въпреки това, екипът от здравни специалисти ще анализира актуалната ситуация и ще разгледа данните за заболеваемостта.

Решението за обявяване на грипна епидемия ще се основава на няколко фактора, включително броя на заболелите от грип и ОРЗ, интензивността на разпространението на вируса и процентът на положителни грипни проби.

Здравните власти в Плевен се надяват, че успехът от миналата година, когато епидемията беше затворена бързо благодарение на предприетите превантивни мерки, ще се повтори и през настоящата грипна сезон.

След като заседанието приключи, ще се вземе решение дали да бъде обявена грипна епидемия и ще бъде определен началният период на нея.

Източник на информацията: PlevenZaPleven