„Културен седмичен афиш на Плевен: Арт събития, книжни премиери и театрални постановки от 15 до 21 април“

Последни новини


Културният живот в Плевен се разнообразява с поредицата от събития в рамките на седмицата от 15 до 21 април. Любителите на изкуството ще имат възможността да се насладят на различни прояви във водещите културни институции на града.

В Художествената галерия „Илия Бешков“ малки таланти могат да развихрят въображението си в съботния арт ателие под руководството на музейния педагог Невелина Янакиева. Входът е свободен между 10:00 и 12:00, както и между 14:00 и 16:00.

Запознаването с творчеството продължава и в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“, където на 18 април предстои литературно четене на млади автори, членове на Сдружението „Дружество на писателите“ – Плевен от 17:00 часа. За почитателите на писаното слово ще има и представяне на новата книга на Пламен Игнатов на 20 април от 11:00 часа, както и премиера на книгата „Звездни реки“ на Кънчо Игнатов и С. Йорданова от 16:00 часа същия ден, представена от Иван Антонов.

Арт Център II – Къща на Художниците ще отвори врати за изложба на живопис и керамика на Ралица Цветкова и Илийчо Алексиев, като организаторите подчертават, че артистите са добре познати и обичани от публиката. Стартът е на 16 април от 17:30 часа.

Любителите на детското творчество могат да се насладят на изложбата „Детски свят“ в Арт Център III – Творителница „О Писменехъ“, с творби на учениците от ОУ „Валери Петров“, поставени под вещото ръководство на преподавателя по изобразително изкуство Иван Недялков, с начало в 17:30 часа на 17 април.

Плевенската филхармония кани наследителите на класическите и романтични музикални традиции на концерт под диригентската палка на Петър Димитров, с участието на цигуларката Деница Казакова и певците Марио Николов, Бойко Цветанов и Андрея Мирчев, в зала „Катя Попова“ на 18 април от 19:00 часа.

Театралните постановки в ДКТ „Иван Радоев“ ще предложат на плевенчани „Тартюф“ по Молиер и „Гардеробът“ по Станислав Стратиев, както и специално предназначения за първолаци спектакъл „Аз си знам“ от Маргарита Костова.

НЧ „Съгласие 1869“ ще зарадва любителите на музикалните постановки с музикалната приказка „Приказни герои“ и фолклорното матине „С мизийчетата на хорото“.

Не на последно място, кафе „Бордо“ ще бъде домакин на стенд-ъп комедия изпълнена от студенти актьори, и на евъргрийн вечер с великолепната Ивелина Първанова, която ще изпълни любими хитове на Tom Jones, Frank Sinatra и мног..