Културни събития в Плевен от 8 до 14 април: Книжни премиери, изложби и филхармоничен концерт в обширния седмичен афиш.

Последни новини


Регионален исторически музей – Плевен събира любителите на историята на 11 април (четвъртък) за представяне на книгата „Бившите хора” на концлагерна България от доц. д-р Мартин Иванов. Иванов, изтъкнат историк, юрист и автор на над 150 научни труда, ще представи своето изследване от 17.00 часа в залата „Нова и най-нова история“.

ХГ „Илия Бешков“ показва международният талант с изложбата „Избрано от Х-ти Международен фото салон – Пловдив, 2023“, откриваща се на 9 април (вторник) от 18.00 часа. Събитието излага 80 произведения на автори от цял свят. Допълнително, галерията организира безплатни арт занимания за деца всяка събота под ръководството на музейния педагог Невелина Янакиева.

ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ обяви ново лятно работно време от 1 април, приветствайки посетители от понеделник до събота от 10.00 до 18.00 ч.

Арт Център Плевен засилива творческата атмосфера на 10 април (сряда) с изложбата на ученици от НУИ „Панайот Пипков“. В работите на деца от 5 до 12 клас се откриват произведения в живопис, графика и други изобразителни изкуства.

Галерия Арт Център II – Къща на художниците акцентира на съвременното изкуство с първата самостоятелна изложба на Полина Дреновска „Пораснали мечтания“.

Омагьосващата музика на Плевенска филхармония ще бъде тема на юбилеен концерт „75 години проф. Филип Павлов“ на 12 април (петък) в Концертна зала „Катя Попова“. Събитието ще се състои от 19.00 часа и ще представи изящните таланти на музикантите Мартин Павлов, Атанас Кръстев и Вълчан Вълчанов.

ДКТ „Иван Радоев“ предлага богата театрална програма, почвайки с комедията „Търси се нов съпруг“ на 8 април (понеделник) и следвайки с детски театрални постановки „Храбрият малък шивач“ на 9 април (вторник) и „Мечешка приказка“ на 13 април (събота), както и премиерата на „Госпожица Юлия“ на 10 и 11 април (сряда и четвъртък).

НЧ „Съгласие 1869“, Плевен отбелязва значими литературни събития като представянето на „Книга за щастието“ на 9 април (вторник) и креативна вечер с клубовете „Фрея“ и „Колорит“ на 10 април (сряда), допълнено с кукленото представление „Косе Босе“ на 11 април (четвъртък).

Творческа вечер със заглавие “Духът на Палестина” ще се проведе на 12 април (петък), организирана от „Духът на Плевен“ и Посолството на Държавата Палестина, която ще представи най-доброто от палестинската култура и изкуство в зала “Ростов”.