Културно-исторически събития и литературни премиери обогатяват седмицата в Плевен (29 април – 5 май)

Последни новини


Плевен се потапя в култура с богата програма за седмицата 29 април – 5 май

Плевенска култура не си почива и през първата седмица на май, обещавайки множество събития, които да зарадват любителите на изкуството, музиката и историята на града. Сред акцентите на седмицата е представянето на книгата на Дария Георгиева „Обикната от Бога“, организирано от Национален независим литературен кръг „Кайлъка“. Събитието ще се състои на 8 май (сряда), с начало в 11.00 часа.

В следващия ден, 9 май (четвъртък), Дружество на писателите в Плевен ще даде възможност за изява на млади автори. Галата ще бъде оживена от изпълненията на хор „Звъника“ с диригент Ваня Делийска и талантите от НУИ „П. Пипков“. Водещ на вечерта ще бъде Лалка Павлова, започвайки в 17.00 часа.

Същата седмица, на 11 май (събота), „Нощ в галерията“ ще предложи музикални и визуални изживявания с участието на хор „Звъника“. Началото е обявено за 17.00 ч., като инициативата се провежда с подкрепата на Община Плевен и е част от празничната програма за Деня на града.

Арт център 2 – Къща на художниците ще бъде домакин на артистични работилници и музика на 11 май, от 18.00 ч., които са включени в програмата по време на традиционната Нощ в музеите и галериите.

За историческите ентусиасти, Регионален исторически музей – Плевен ще представи на същата дата изложбата „Армията на Бога“ с оригинали и копия на средновековни икони, стартирайки от 16.00 ч. Вечерта ще продължи с концерт в двора на музея от 20.30 ч., с участието на трио „Тенорите“.

В рамките на програмата за празника на града, Регионален военноисторически музей – Плевен ще предложи богата палитра от културни прояви. На 11 май от 19.00 ч. трима музиканти от формация „ГеоМарЧаЛо“ ще изпълнят своите произведения в Панорама „Плевенска епопея 1877“, последвано от отворени врати за посетители. Изложбите „Реликви на Апостола“ и „Съхранените спомени за войната“ ще представят редки артефакти и фотографски материали, давайки възможност на посетителите да се потопят в историята.

Разнообразието продължава с театрални представления в ДКТ „Иван Радоев“, където на децата ще бъде представена приказката „Лакомият змей“ (9 май) и за възрастни – „Човекът от Подолск“ (10 май). Малчуганите ще могат да се насладят и на „Храбрият малък шивач“ на 11 май, в интерпретация на режисьор Максима Боева.

За любителите на хумора, Комеди клуб в НЧ „Съгласие 1869“ ще предложи вечер с Иван Кирков и неговото шоу „Мотивиран“ на 9 май. Допълнително, от 1 до 31 май общностният център стартира литературен конкурс за есе на тема „Как да променя света“, като признатите творби ще бъдат обявени на 20.06.2024 г.