Левски отбеляза Трети март с празнична програма и фотогалерия

Плевен днес


На централния площад в град Левски се състоя торжествено честване на националния празник на България, 3 март. Събитието започна с вдигане на националния флаг и изпълнение на българския химн, както информира общинският пресцентър. По време на празника, кметът Любка Александрова припомни историческите събития от Сан Стефанския мирен договор през 1878 година, който сложи край на руско-турската война и доведе до освобождението на България от османско владичество.

Кметът не пропусна да почете българското Възраждане, сочейки го за основа на националния идеал за свобода, заради приноса на множество българи – революционери, хайдути, духовници и книжовници, които се бориха за свободата на страната. Тя изрази благодарност и към руския народ за подкрепата им по време на войната, особено храбростта и саможертвата на руските солдати.

Освен това, кметът засегна и решаващата роля на българските опълченци в боевете за връх Св. Никола, където техният подвиг помогнал за определяне на съдбата на България. В своето слово, тя подчерта значение на 3 март и явяването на Санстефанска България като символ на свободата и нов идеал за идващите поколения.

В рамките на тържеството бе представена музикално-поетична композиция с участието на младежки гвардейски отряд, учители и ученици от училища, както и деца от детски градини, артисти от местни културни организации и мажоретен състав.

Източник на информацията: PlevenZaPleven