Кметство, читалище и училище в Беглеж отбелязаха Националния празник заедно.

Плевен днес


На 3 март България чества 146-тата годишнина от своето Освобождение от османско владичество. Този ден, който е установен като национален празник, е израз на уважение към героите от различни националности – руски, украински, румънски, финландски – които са се жертвали за свободата на България. Празникът има историческо значение, тъй като отбелязва възстановяването на българската държавност след почти пет века под османска власт.

В навечерието на националния празник в село Беглеж, честванията включиха участието на местното Кметство, Основно училище „Васил Левски“, Народно читалище „Христо Ботев -1925“, жители и гости на селото. Почетоха се паметта на загиналите в борбата за национално освобождение, като бяха поднесени венци и цветя пред паметник, посветен на падналите.

Учениците от ОУ „Васил Левски“ представиха литературно-музикална програма. Събитието завърши с отдаване на почит с едноминутно мълчание и преклонение на колене в памет на жертвите.

Светослав Георгиев, директор на ОУ „Васил Левски“ в Беглеж, подчерта важността от запомнянето и уважението на историята, както и важността от предаването на тези важни за нацията моменти, пропити с духа на патриотизма.

Източник на информацията: PlevenZaPleven