Плевен отбелязва Трети март с тържества и празнични събития

Последни новини


В Плевен, на централния площад „Възраждане“, стотици жители и гости на града отбелязаха Националния празник на България, 3 март, като отдадоха почит на онези, които са загинали за Освобождението на страната. Кметът на Община Плевен, д-р Валентин Христов, заместникът му, представители от парламента, избрани от Плевенски район, областният управител, председателят на Общинския съвет, военни и други обществени фигури присъстваха на тържествената церемония. Събитието започна с вдигане на националния флаг и помен за падналите, проведен от местните свещеници.

Кметът Христов изтъкна в речта си значението на борбата за национално освобождение, подвига на българските опълченци и войни и ролите на просветителите и революционерите в духовното възраждане на българския народ. Отдал внимание и на сраженията при Телиш, Гривица, Плевен и Мъртвата долина, той призова да не забравяме цената на свободата и мира, особено пред лицето на съвременните предизвикателства и конфликти.

На героите беше отдадена почит с минута мълчание, а пред параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ бяха поднесени венци и цветя.

По повод празника, в Драматичен и куклен театър „Иван Радоев“ се състоя концертът „Живи корени“, в който участва Симфониета-Враца и Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, под диригентството на Георги Андреев.

Снимки от тържеството може да бъдат намерени на предоставения линк.