Стотици паметници почитат героите на Освободителното движение.

Плевен днес


След 146 години от трети март 1878 година, денят, когато България започна нов живот след освобождението си от османско владичество, кметът на Плевен д-р Валентин Христов изрази своето уважение към този исторически момент. В словото си на Националния празник на България той припомни за ролите на просветителите, духовниците и революционерите, които събудиха духа на народа и подпалиха искрата на бунта, на едно от което – Априлското въстание – беше жестоко потушено, но допринесло за привличането на международно внимание към българската кауза.

Христов продължава да разказва за загиналите в боевете българи, чиято саможертва в борбата за свобода се превръща в пример за храброст, увековечен в множеството паметници построени в тяхна чест. Той специално акцентира на значимите битки, случили се в районите на Телиш, Гривица, Плевен и Мъртвата долина, които са символ на борбата и желанието за свобода на българския народ.

В заключение, кметът подчертава значението на историческата памет особено в съвременния свят, изпълнен със предизвикателства и конфликти, напомняйки ни за високата цена на мира и важността на неговото запазване. Събитието набляга на значението на Освобождението на България и ценностите, които са изплетени в неговата основа.

Източник на информацията: PlevenZaPleven