Празнично шествие и венци отбелязват Трети март в Асеновци.

Плевен днес


В село Асеновци тържествено отбелязаха 146-ата годишнина от освобождението на България с празнично шествие и отдаване почит към загиналите за свободата на страната. Събитието се проведе на 3 март, като беше организирано от местното читалище, училище и кметство. Участници в шествието, сред които деца и ученици, самодейци, кметът, директорът на училището и учителите, преминаха към местния паметник на загиналите във войните, където положиха венци и цветя.

Шествието продължи към паметник на Пирогов, където също бяха поднесени венци и цветя. Слово за значение на празника и почит към загиналите произнесе секретарят на читалището, който призова присъстващите да отдадат почит с едноминутно мълчание и падане на колене. Ученици от местното Основно Училище „Христо Ботев“ внесоха допълнителна тържественост, рецитирайки стихотворения в чест на родината и празника 3 март.

Вестникът съобщава за вдъхновяващия акт на национално самосъзнание и патриотизъм, като цитира приветствено слово: „Поклон пред саможертвата на героите! Поклон пред подвига и родолюбието! Честит празник, българи!“ Източник на информацията и снимките е секретарят на НЧ „Съзнание 1894” – Петранка Стефанова.

Източник на информацията: PlevenZaPleven