Лишен от права лекар правел прегледи без необходимата квалификация.

Плевен днес


Хирург, който извършвал гинекологични прегледи, без да има необходимата квалификация и диплома, бе временно отстранен от своята дейност. Съобщението бе издадено от Ямболската болница, след като бе установено, че доктор Артур Полшиков е опитал да убеди млада жена в необходимостта от гинекологичен преглед, който самият тол не е имал правото да извършва.

Прокуратурата бе сезирана за случая, след като лекарят бе заснет със скрита камера, като видеото постигна широка популярност в социалните мрежи.

Д-р Артур Полшиков е завършил медицина в Тверската медицинска академия в Руската федерация и до сега е работил в различни болници из цялата страна – в Плевен, Враца, Павликени, и бе отстранен от всяка една от тях. През 2016 година започва да работи като специализант в Хирургичното отделение в болницата в Добрич. През 2020 година е бил задържан от ГДБОП по обвинения в притежание и разпространение на детско порнографско съдържание. Бе установено, че от IP адрес на добричката болница са били сваляни и разпространявани файлове със сексуална експлоатация на деца под 14 годишна възраст.

След публикуването на журналистическо разследване, със заповед на изпълнителния директор на „МБАЛ „Свети Пантелеймон“- Ямбол бе разпоредена вътрешна проверка и свикана комисията за Медицинска етика. Считано от 15.04.2024г., д-р Артур Полшиков е временно отстранен от работа до приключване на проверката. От болницата подчертаха, че от назначаването му до днес не са постъпвали официални жалби срещу д-р Полшиков, но считат, че е необходим случаят да бъде изяснен, като се обявяват категорично против всякакви нарушения на медицинските норми и стандарти.

Колегите на д-р Полшиков от болницата се опитваха да защитят неговата репутация, като обясняват, че лечебното заведение е претоварено и има недостиг на лекари, които да осъществяват прегледи.

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ започна извънредна проверка по случая. Директорът на агенцията Иванка Динева обяви, че обществеността и министърът на здравеопазването ще бъдат информирани след приключване на проверката.

Информацията в тази статия е предоставена от dnes.bg.