Министър Стойчева връчи сертификати за проекти в Плевен и Шумен.

Плевен днес


В България, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева връчи два сертификата за приоритетни инвестиционни проекти на компаниите „Алкомет“ АД и „Глас Контрибюшън“ ЕАД. Проектите за разширение на двете предприятия в градовете Плевен и Шумен възлизат на общо около 250 млн. лв. и очакват създаването на над 300 нови работни места.

„Алкомет“ АД, което е предприятие за алуминиеви продукти в Шумен, планира инвестиция от 136,285 млн. лв., която предвижда разкриването на 160 работни позиции. Проектът включва разширение на производството и добавяне на нови продукти, които са в търсене на пазара.

В Плевен, „Глас Контрибюшън“ ЕАД ще инвестира 110 млн. лв. в модернизация на стъкларския завод „Рубин“, създавайки 150 нови работни места. Техният проект включва построяването на нова пещ и внедряване на технология с ограничени СО2 емисии, както и придобиване на високоефективно производствено оборудване.

Министър Стойчева подчерта усилията на правителството България да привлече инвеститори с добри и стабилни условия, а инвестициите подчертават ангажимента към екологичната отговорност и ресурсна ефективност на предприятията.

От 6 юни 2023 г. Министерството на иновациите и растежа е издало общо 23 сертификата за инвестиции, планиращи общ инвестиционен размер от приблизително 510 млн. лв., което се очаква да създаде 2022 нови работни места в различни региони на страната.

Източник на информацията: PlevenZaPleven