„Постъпи анонимен сигнал за отстраняване на общински съветник в Плевен“

Плевен днес


От общинската избирателна комисия (ОИК) в Плевен е получен анонимен сигнал, подаден под номер 556 на 28 февруари 2024 година, който настоява за прекратяване на правомощията на общинския съветник Веселка Йосифова Лилова от партията ГЕРБ, която заема и директорски пост в СО „Данаил Попов“, град Плевен. Сигналът твърди нарушения на член 30 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), според които не е позволено на служители в общинската администрация да бъдат избирани за общински съветници и да съчетават двете позиции.

Въпреки че към сигнала не са приложени доказателства, ОИК Плевен счита, че алегациите заслужават внимание и трябва да бъдат разследвани. Поради това и в съответствие със законодателството, ОИК е взела решение да изискат различни официални документи от община Плевен и Общинския съвет, включително документация за създаването на СО „Данаил Попов“, трудовия договор и длъжностната характеристика на директора, структурата и щатното разписание на организацията, както и удостоверение за актуалното състояние на СО „Данаил Попов“.

Взетото решение може да бъде оспорено пред Централната избирателна комисия (ЦИК) в срок от три дни след неговото обявяване.

Източник на информацията: PlevenZaPleven