Народни маскарадни игри на Ивановден събират все повече деца

Плевен днес


Празниците по време на Ивановден в България са изключително популярни, както в нашата общност, така и извън нея. Всички различни вярвания, обреди и ритуали, свързани с този празник, имат една обща цел – да прогонят злото и да донесат здраве и благополучие за следващата година.

В различните селища и градове в България, има маскарадни игри, в които се участват все повече и повече млади хора. Пример за това е село Гулянци, където децата от всички възрасти се маскират и изпълняват традиционни танци. Дейви Дошев, на 7 години, е втори път участник в тази група и вече с нетърпение очаква следващия празник.

Също така, и в село Брест има доста деца, които не се страхуват от студа и дъжда и с удоволствие изпълняват традиционните танци. В село Гиген, десетки деца играят в маскарадният хоро на „Мечкарите“. Галин и Виктория, на 5 и 6 години съответно, също участват в тези игри и се радват на преживяването.

Поради големия интерес и значимостта на този празник, детската градина „Първи юни“ в село Гиген организира събитие, на което децата могат да се срещнат с една от маскарадните групи. Там те имат възможност да опознаят традициите и да се забавляват заедно с маскираните хора.

Родителите на децата са силно свързани с празника от поколения и с гордост предават традицията на децата си. Всички те носят аутентични костюми и предават вълнението си на малките, които се радват да се маскират и да популяризират тези стари традиции.

Ивановден е носител на надежда и гаранция, че маскарадните игри, като „Мечкарите“, „Кукерите“ и „Лудите булки“, ще продължат да съществуват и привличат вниманието на ново поколение и през идните години.

Източник на информацията: PlevenZaPleven