Област Плевен чества 25 години от създаването си.

Плевен днес


На 2 февруари Областна администрация – Плевен отбеляза своята 25-годишнина, което беше съобщено от областния управител на Плевен Виолета Иеремиева чрез нейната лична страница във Facebook. Сред официалните гости на тържеството беше министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. На събитието са присъствали и предишни областни управители, както и кметове на местните общини от региона, но журналисти от национални и регионални медии не са били поканени. Новината е представена чрез снимки, тъй като се приема за важно събитие с институционално значение.

Напомняне е направено, че днешните 28 областни администрации в България са учредени с президентски указ №1 от 5 януари 1999 година, като административният център на Област Плевен включва 11 общини: Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър, Левски, Никопол, Плевен, Пордим, Червен бряг и Кнежа, последната от които се присъединява след референдум през 2001 година.

Също така е предприет опит да се идентифицират всички личности, които са заемали позицията на областен управител на Плевен през изминалите 25 години, като списъкът включва: Милчо Илиев, Николай Маринов, Николай Русинов, Цветко Цветков, Иван Новкиришки, арх. Бойко Балтаков, Ралица Добрева, Илиян Йончев, Марио Тодоров, Иван Янчев, Иван Петков, и Виолета Иеремиева. Авторите на новината апелират за извинение в случай, че някой е бил пропуснат неволно.

Източник на снимките е фейсбук страницата на Виолета Иеремиева.

Източник на информацията: PlevenZaPleven