Облачно, валежи и гръмотевици в Западна и Централна България.

Акценти Времето в Плевен Най-важното


В периода от 17 до 19 април 2024 г. за западните и централните части на Северна България се очаква променливо време с облачност и валежи.

На 17 април времето ще е предимно облачно с дъжд и гръмотевици, като на места са възможни и градушки. В региона ще има умерен вятър, който към вечерта ще стане силен и студен, преориентирайки се от запад-северозапад. Температурите ще варират от 10° до 12° в западната част на Дунавската равнина, от 16° до 18° в централните части и до 22° във Великотърновска област. Над планинските части се очакват дъждове с гръмотевици и сняг над 1600 метра, а ветровете там ще бъдат бурни до ураганни.

На 18 април ще има променлива, често значителна облачност, със сутрешни валежи от дъжд в централната част на Дунавската равнина и евентуални краткотрайни превалявания през деня. Вятърът ще духа умерено до силно от запад-северозапад с температури между 6° и 15°. В планинските райони ще е облачно с валежи от дъжд и сняг над 1500 метра, и силен вятър от същата посока.

На 19 април се очаква да преобладава облачност, но без валежи. Вятърът ще е слаб от северозапад, сменящ се към изток през деня. Температурите ще бъдат между 4° и 16°. Над планините ще преобладава облачността с краткотрайни валежи от дъжд и сняг над 1500 метра и умерен северен вятър.

Атмосферното налягане ще намалее на 17 април, а след това ще се повишава на 18 април и ще остане стабилно на 19 април.

Прогнозата е предоставена от синоптика Валентина Радойска.