Обмен в областта на образованието и културата са обсъдили на среща кметът на Плевен и делегация от Москва [ИП]

Общество

Кметът на Плевен Георг Спартански днес се срещна с делегация от Департамента по външноикономически и международни връзки при Правителството на Москва и от ЦАО на гр. Москва – побратим на Плевен, водена от Александър Малиничев – ръководител на апарата на Префектурата на ЦАО. На срещата са обсъдени възможностите за сътрудничество и обмен в областта на образованието и културата.Пред журналисти кметът Георг Спртански обяви, че са водени разговори за визита на ДКТ „Иван Радоев” и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев” в руската столица по време на Дните на България  в Москва, които ще се проведат през следващата година. „Обменът на ученици би трябвало да бъде основно направление в нашата работа, допълни още кметът. – База за този обмен са Езиковата гимназия, Математическата гимназия, ДФСГ „Интелект”, които  могат да преминат към двустранно сътрудничество с подобни училища в Москва и да реализират дори съвместни проекти за обмяна на опит”, посочи кметът.
Той изтъкна също, че в Плевен се произвеждат стоки на европейско ниво и те са потенциал за развиване на търговско-икономическото сътрудничество с Русия. Въпросът е дали местният бизнес има желание и нужната упоритост да направи тази крачка, допълни Спартански.
 „За да има един организъм здраве и сила, трябва да има два крака. В нашия случай трябва да се отнасяме с еднакво уважение както към отношенията ни със Западна Европа, така и в отношенията с Русия. Защото Русия  е незаобиколим фактор в международната политика, а  ние, българите, сме в изгодна позиция поради историческите ни връзки  с Русия, поради сходството на културите, езиците и еднаквата ни религия и е престъпление, ако не се възползваме пълноценно от тези наши връзки и контакти двустранно”, подчерта плевенският кмет.
Думите му бяха подкрепени от съветника на посланика в Русия у нас, който изтъкна, че те желаят да използват потенциала на междурегионалните отношения и междурегионалното сътрудничество, за да издигнат  на по-високо ниво търговско-икономическото сътрудничество между двете страни. За съжаление през първото полугодие на тази година в стокообмена между България и Русия има спад.  Съветникът на посланика на Русия заяви, че на търговско-икономическото ни сътрудничество вредят санкциите, които ЕС наложи на Русия.

Кметът Георг Спартански и делегацията от Москва положиха цветя пред Мавзолея в Плевен и по-късно откриха турнир по шах, в който участват шампиони на черно-бялата дъска от плевенски клубове по шахмат и от Москва.
Програмата на официалната визита на московската делегация ще продължи с откриване на изложбата „Москва фестивална” тази вечер в ХГ „Илия Бешков”.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com