Обсъждане на здравето на кръгла маса подобрява институционалното сътрудничество.

Плевен днес


Днес в Плевен се проведе кръгла маса, организирана от местните управляващи, посветена на проблемите в сферата на здравеопазването и социалната политика. Форумът се състоя при участието на водещи фигури от областта, включително местната администрация, здравни специалисти и други компетентни лица.

Председателят на Общинския съвет, доц. д-р Иван Малкодански, откри събитието и разгледа основните принципи и дейности, насочени към подобряване на здравния статус на населението в контекста на Националната програма „България 2030“. Той акцентира на важността на превенцията и популяризирането на профилактични грижи, което традиционно е пренебрегвано от хората.

Заместник-министърът на здравеопазването, доц. д-р Петко Стефановски, сподели своята загриженост за здравния статус на региона и изрази щастие от разширяването на профилактичните програми и ваксинации. Въпреки усилията на Министерството, той отбеляза, че гражданите не са достатъчно активни в участието в профилактичните прегледи, с което е нужно съдействието на местните власти.

Беше обсъдена и ролята на електронното здравеопазване и проектът за Националната здравно-информационна система, която улеснява достъпа до здравни записи чрез мобилно приложение.

Кръглата маса също така повдигна въпроса за подпомагане на раждаемостта и диализните пациенти в общината, с предложение за промени в местната наредба за стимулиране на раждаемостта и финансова помощ за диализните пациенти.

В заключение, доц. д-р Малкодански обяви намерението за организиране на бъдещи такива събития и подчерта значението на обединените усилия на всички участници в здравеопазването на местно ниво.

Източник на информацията: PlevenZaPleven