Обществено обсъждане на стратегията „Единно здраве“ за Северозападен регион ще се проведе в Плевен

Последни новини


Екипът зад стратегията „Единно здраве за Северозападния регион“ в България започва редица обществени дискусии, свързани с концепцията за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) в периода от 19 до 28 февруари 2024 година. Обсъжданията ще стартират на 19 февруари в Плевен, в залата на Медицинския университет в града.

Инициативата, водена от Медицинския университет в Плевен, включва партньорство с местни общини и здравни институции, както и с участието на Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина, представители на бизнеса и академичната общност. Стратегията цели да предложи комплексни решения за подобряване на здравеопазването, образованието, екологичната среда и здравословния начин на живот, с акцент на превенцията и ранната диагностика на болести, разширяване на ветеринарната медицина и създаване на зелени зони.

Планираните дейности обхващат закупуването на оборудване за местните болници, установяването на мобилни медицински кабинети и дефибрилатори, създаването на зони за телемедицина и телепатология, организиране на здравни кампании, провеждане на профилактични прегледи и изграждането на нов факултет по ветеринарна медицина в Плевен. Индикативният бюджет на проекта е над 52,5 милиона лева, като голяма част от средствата се очаква от регионални развойни програми.

Заинтересованите страни могат да се информират за проекта, да изпратят съображения и предложения по електронна поща или да попълнят онлайн анкета, както и да участват в обществените събития за обсъждане. Резултатите от обсъжданията ще бъдат обобщени и публикувани на уебсайтовете на проекта и информационен портал.