СУ „Асен Златаров” Гиген отбелязва 139 години от основаването.

Плевен днес


На 16 февруари Средно училище „Асен Златаров” в село Гиген чества 139 години от рождението на своя патрон. Събитието се превърна в среща между ученици, учители, бивши възпитаници и представители на местната общественост, включително община Гулянци, Центъра за обществена подкрепа в град Гулянци, кметство Гиген, местната детска градина и читалище. Тържествата започнаха с традиционен водосвет, извършен от отец Пламен Линков.

Директорът Йорданка Иванова изпрати поздрави и добри пожелания към присъстващите и връчи награди на деца и учители, които се отличават в училищния живот. Празничната програма включваше презентации, посветени на живота и наследството на Асен Златаров, музикални и литературни изпълнения, викторина с награди и забавен урок по химия.

Училището има богата история, която започва още от 1824 година, когато в Гиген се провеждат първите занятия, а след това биват организирани формални учебни часове от поп Андрей. След Освобождението са създадени прогимназия и начално училище, а днешната сграда на училището е построена през 1927 година. Училището е претърпяло редица преобразувания, включително откриването на гимназия, получило името на Асен Златаров и въвеждането на специализирани програми за обучение по информационни технологии.

В последното десетилетие сградата е била цялостно реновирана, за да отговори на съвременните стандарти за образование, благодарение на финансиране от местни и национални програми. Училището и неговият колектив продължават да развиват образователни инициативи, участват в проекти и събития, като целят постоянно подобрение на образователния процес.

Източник на информацията: PlevenZaPleven