Общината ще предостави два пъти повече финансиране за помощ на хората с проблеми свързани с възпроизвеждането.

Общини Общински съвет Плевен


В община Плевен средствата за подпомагане на лица с репродуктивни проблеми се увеличават от 500 на 1000 лева на лице, съобщи председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен. Средствата ще бъдат предоставяни за извършване на необходимите изследвания, предшестващи инвитро процедурите.

Комисия, ръководена от доц. д-р Бисер Борисов, е сформирана за разпределение на средствата. За да се кандидатства за финансово подпомагане, кандидатите трябва да отговарят на редица критерии, включително да са български граждани с постоянен адрес в Плевен за не по-малко от една година от датата на кандидатстване, да нямат определени родствени връзки и да имат доказан репродуктивен проблем.

Гражданите, кандидатстващи за финансова помощ, трябва да подават документи в Центъра за административно обслужване на граждани в Плевен. Правото за финансово подпомагане се погасява, ако не бъде упражнено в предвидения едномесечен срок от издаването на удостоверението.

Общината поддържа тази финансова подкрепа вече повече от десетилетие. Предвидените средства в бюджета за текущата година възлизат на 39 000 лева и има възможност те да бъдат увеличени по нужда. Исторически около 50 до 55 лица годишно кандидатстват за финансовата подкрепа.