„Плевен удвоява средства за хора с репродуктивни затруднения“

Плевен днес


Община Плевен обяви, че удвоява помощта за гражданите с репродуктивни проблеми, повишавайки сумата от 500 на 1000 лева на човек. Това съобщение бе направено от председателя на Общинския съвет в Плевен, доц. д-р Иван Малкодански, който подчерта, че въпреки че увеличените средства все още не са достатъчни, това е крачка в правилната посока. Предоставяните средства целят да покрият разходите за предварителни изследвания, които са нужни за провеждане на ин витро процедури.

На сесия, Общинският съвет е определил и състав на комисия, която ще се занимава с разпределението на финансовите средства, като председател на комисията е назначен доц. д-р Бисер Борисов. За да могат да кандидатстват за помощта, жителите на общината трябва да отговорят на няколко условия, включително да са български граждани с постоянен адрес в общината за поне една година, да не са роднини до определена степен, да не са поставени под запрещение, и да имат доказан репродуктивен проблем.

След одобрение от комисията, кметът издава удостоверение за финансиране, което се предоставя в лечебно заведение по избор на кандидата. Ако удостоверението не бъде използвано в рамките на месец, правото на финансиране отпада и заявителят може да поднови кандидатурата си според установените правила.

Финансовата подкрепа се планира в общинския бюджет всяка година, с предвидените за 2024 година средства в размер на 39 000 лева, като тази сума може да се увеличи при необходимост. Статистиката показва, че всяка година около 50 до 55 души се кандидатстват за финансовата подкрепа, като документите се подават в Центъра за административно обслужване в Плевен на адрес площад „Възраждане“ №4.

Източник на информацията: PlevenZaPleven