„Община Плевен започва масова смяна на стари отоплителни уреди с екологични алтернативи с одобрен проект за 29,5 милиона лева“

Последни новини


Община Плевен започва амбициозен проект за подобряване на качеството на въздуха

Плевен, 09 април 2024 г. – Община Плевен обяви успешното одобрение на проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Плевен” от Управляващия орган на Програма „Околна среда” 2021-2027 г. Проектът, целящ подмяната на остарели топлоуреди на твърдо гориво с нови, екологични варианти, е насочен към предоставянето на чиста и ефективна енергия за домакинствата в региона.

Министерството на околната среда и водите предефинира Община Плевен като бенефициент, подчертавайки значението на инвестиции в екологията за поддържането на по-чист въздух. Ключов елемент от подготовката за проекта беше анкета сред над 1000 домакинства, която потвърди голям интерес към замяната на старите уреди с по-екологични решения.

„Срещите с кметове и кметски наместници, както и с жителите на различни райони в Плевен, бяха основни в нашите усилия за разпространение на информация за проекта и неговата значимост“, коментираха от ръководството на Общината. В резултат, през 2023 г. близо 2500 домакинства изразиха желание за участие и подадоха предварителни заявления за намерения.

Одобреният проект включва безвъзмездна подмяна на над 6891 климатика, 285 термопомпи „въздух-вода“, 104 отоплителни устройства на пелети и 1420 стоманени радиатори. Това ще бъде изпълнено с доставка, монтаж и гаранционна поддръжка за новопоставените екологосъобразни уреди.

Проектът, с обща стойност над 29 милиона лева, предстои да влезе във фаза на реализация след подписване на договор между Община Плевен и Управляващия орган на Програма „Околна среда” 2021-2027 г. С това инвестицията ще бъде значителна стъпка към осигуряването на по-здравословна среда и подобрена качественост на живот за жителите на Плевен.