Плевен: Оглед и преброяване на бюлетини от изборите за съветници.

Общество


В Плевен ще бъде извършен оглед и повторно преброяване на всички бюлетини от над сто избирателни секции от изборите за общински съветници. Това се отбелязва в протокол на Административния съд по дело срещу решението 226-МИ на Общинската избирателна комисия (ОИК) от 30 октомври 2023 година, с което е обявен поименният състав на Общинския съвет и броят на преференциите за всеки един от кандидатите, участвали в изборния процес.

Повторното преброяване и оглед ще се извършат от вещи лица, които ще подготвят съдебно-техническа експертиза.

БТА напомня, че спорът възникна след провеждането на местни избори в края на миналата година, когато 19 жалби срещу решението 226-МИ на ОИК в Плевен бяха обединени в едно дело. По сериозен сериозност на първоинстанционно ниво бе заповедано преброяване само на недействителните бюлетини от изборите за общински съветници. Впоследствие решението на плевенския Административен съд, потвърждаващо това на ОИК, бе обжалвано пред Върховния административен съд. Резултатът беше връщането на делото за ново разглеждане от друг състав на Административния съд в Плевен.

Съгласно информация, публикувана днес на интернет страницата на Административния съд, стана ясно, че на 10 април от 11:00 часа Община Плевен трябва да предостави подходящо помещение за представяне на изборните книжа от определените секции. Според заповед на кмет Г-н Валентин Христов, огледът и преброяване на бюлетините ще се провеждат в Актовата зала на общината, както е съобщено от пресцентъра на общинската управа.

Съдебното заседание по делото е насрочено за 22 април. До тази дата се очаква специалистите да представят своите заключения относно поръчаната експертиза на изборните материали.

Информацията за тази статия е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.