„Община Плевен инвестира в енергийно обновяване на спортната зала „Спартак“ с проект за над 2.8 млн. лв.“

Последни новини


Плевенската Многофункционална Спортна Зала „Спартак“ С Нов Облик

Община Плевен даде началото на амбициозен проект за енергийно обновяване на спортната зала „Спартак“ – ключова институция за спортни и културни събития в региона. Договорът за реализация е вече подписан, като проектът намира финансиране в рамките на Процедура BG-RRP-4.020 националния план за възстановяване и развитие.

Разнообразието от предвидени мерки за обновяването обещава значително повишаване на енергийната ефективност на сградата. В списъка с подобренията са включени: подмяна на дограмата с такава с висока топлинна ефективност, топлинна изолация на външните стени и покрива, модернизация на инсталациите, съобразени с актуалните норми и стандарти, както и изграждането на фотоволтаична централа. Последното ще допринася за възможността за комфортна експлоатация на сградата при намалено потребление на енергия.

Сериозно внимание е отделено и на осигуряването на достъпна среда. Плановете включват обновяването на покривните пластове, както и инсталирането на нови отоплителни, вентилационни и БГВ системи. Освен това ще бъде подобрен маршрутът за хора в неравностойно положение, със създаването на две нови подвижни платформи и нови санитарни помещения, отговарящи на нормативните изисквания за достъпна архитектурна среда.

Очаква се, че тези действия ще доведат до съществено намаляване на годишното потребление на първична енергия и на ефекта от парниковите газове. Обновената зала ще предложи усъвършенствани условия за тренировъчна и състезателна дейност, повишавайки качеството на подготовката на спортистите и мотивацията за спортно развитие.

Зала „Спартак“ заема уникално място в спортния живот на общината, като предлага 10 тренировъчни зали и комбинирано игрище с трибуни с 220 места и дом за над 200 състезатели от различни клубове.

За финансиране на проекта са заделени 2 816 524.49 лева, с уточнението, че община Плевен участва със собствен принос от 317 372.84 лева. Крайният срок за осъществяването на проекта е краят на юни 2026 година, като се очертава нова глава в историята на спорта и културния живот на региона.