Плевенски съдове с инициативи за Деня на Конституцията

Общество


Окръжният и Районният съд в Плевен ще организират разнообразни инициативи по повод Деня на Българската конституция, който се празнува на 16 април.

От 15 до 19 април в Районния съд ще протече Седмицата на отворените врати, както информира Велислава Василева, отдел „Връзки с обществеността“. Предвидени са редица мероприятия, включващи урок по криминалистика за младежи, презентация на общ проект между Районния съд и ОД на МВР, наречен „С бистър ум зад волана“, насочен към ученици от 11-и и 12-и клас, както и провеждане на финал на конкурс по машинопис и други дейности. В рамките на инициативите се включва и борса за съдебни служители с цел представяне на професиите „съдебен секретар“, „съдебен деловодител“, „съдебен архивар“ и „призовкар – връчител на съдебни документи“.

Седмицата на отворените врати ще се проведе в комбинация с образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, разработена съвместно от Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. През настоящата учебна година, магистрати от двете съдилища в Плевен са част от програмата, като водят лекции пред ученици.

По време на интервю за БТА, съдия Вера Найденова обсъди, че тези инициативи предизвикват значителен интерес у учащите за различни теми, свързани със съдебната система – включително ролята на съдията, прокурора и следователя, детското правосъдие, Закона за защита от домашно насилие и темите за медиацията.

Окръжният съд в Плевен пък ще организира Ден на отворените врати на 16 април, както сподели Ина Минкова, служител „Връзки с обществеността“ в съда. По този повод ще бъде презентирана лекция на тема „Етиката в училище“ от съдия д-р Силвия Кръстева пред ученици, които ще вземат участие и в имитация на съдебен процес.

Традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ в Окръжния съд в Плевен е част от кампанията на Висшия съдебен съвет за организиране на „Дни на отворените врати в органите на съдебната власт“. Целта е да се подобри информираността, прозрачността и доверието в работата на съдебната система, добави Минкова.

Информация за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.