Община Плевен настоява за промяна в финансирането на санирането чрез декларация в Общинската мрежа за енергийна ефективност

Последни новини


Община Плевен се присъедини към декларация, подкрепена от 14 общини от мрежата ЕкоЕнергия, в която се изразява недоволство от текущата методика за подбор на многофамилни сгради за енергийно обновяване по Плана за възстановяване и устойчивост. В документа се твърди, че процедурата е несправедлива и че след изключването на хиляди сгради през 2016 г., още 2300 са отхвърлени, макар че техните собственици са направили инвестиции в подготовката на документация. Въпреки наличните средства от 1,13 млрд. лв., предвидени за обновяване на 750 блока, много общини изразиха дълбоко недоволство от процеса на разпределение.

Местните власти искат сериозно внимание от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и министъра към проблема, с призив за обективен анализ и оценка на ситуацията. Те посочват, че критиките се насочват към методиката за оценка, а не към конкретни оценки на сградите.

Общините също така искат обезщетения и намиране на начини за праведно финансиране на проектите от резервния списък, както и създаването на постоянни схеми за финансиране, а не еднократни кампании.

На 18 януари 2024 г., Община Плевен изпрати възражение до съответните институции с искане за преоценка на проектите с неправилни оценки по процедурата на Националния план за възстановяване и устойчивост. Отбелязва се, че в Плевен са одобрени 18 сгради за саниране и още 40 се намират в резервния списък, като стойността на проектите за тези сгради надвишава 53 млн. лв.