Община Плевен прие бюджета за 2024 година след дебати.

Плевен днес


Общински съвет – Плевен одобри бюджета за 2024 г. след дълги дебати

След близо петчасови дебати, Общинският съвет в Плевен одобри бюджета на общината за 2024 година. Гласуването завърши с 35 гласа „за“, един „против“ и три „въздържали се“. Преди да стигне до гласуване, бюджетният проект беше обстойно разгледан в десетте постоянни комисии към съвета. През сесията бяха гласувани общо 16 предложения за изменения, от които 13 бяха одобрени.

Кметът д-р Валентин Христов подчерта, че при всяко предложение за увеличение на средствата за някоя дейност трябва да се посочва и откъде ще дойдат средствата за финансиране, тъй като бюджетният резерв е ограничен. Особено оживени бяха дебатите относно бюджетите на местните кметства в общината, при които бяха дискутирани заетостта и начина на харчене на общински средства в тях.

Общата сума на бюджета на Община Плевен за 2024 г. е установена на 182 484 595 лева. Тази сума включва държавни приходи от 125 790 716 лева и местни приходи в размер на 56 693 879 лева. Планираното финансиране от държавния бюджет е 121 730 057 лева, което покрива няколко области, включително делегирани от държавата дейности, местни дейности, капиталови разходи и други.

Средствата са разпределени по различни функции, сред които образование, здравеопазване, социално осигуряване, подпомагане и култура. Отбелязва се, че капиталовите разходи ще бъдат финансирани не само с бюджетни средства от общината, но и със средства от Европейския съюз в размер на 8 358 691 лева.

В бюджета за 2024 г. са предвидени и стимули за първородените деца, столетници и еднократни помощи за нуждаещи се, както и финансиране за обществени организации, младежки инициативи и културни мероприятия.

Източник на информацията: PlevenZaPleven