Общината одобри бюджета си за 2024 година след около пет часа дискусии в Общинския съвет.

Общини Общински съвет Плевен


Общински съвет – Плевен гласува бюджета на Общината за 2024 година, приемайки го с резултат 35 гласа „за“, 1 глас „против“ и 3 гласа „въздържали се“ след близо петчасови дебати. Решението дойде след три почивки по искане на групи съветници и заседание продължило до късния вечер. Проектът за бюджет беше разгледан в десетте постоянни комисии и въпреки това бяха направени 16 предложения за изменения, като 13 от тях бяха одобрени.

Кметът на общината д-р Валентин Христов призова при всяко изменение да се посочва откъде ще дойде финансирането, като подчерта, че резервът на общината не е безкраен. В хода на дебатите най-значително внимание получиха въпросите за бюджетите на кметствата, заетостта в тях, начина на управление на отпуснатите средства и финансовия контрол над тях. В крайния бюджет са предвидени специални средства за подкрепа при изготвянето на КСС-та и проектни предложения от малките населени места.

Общият размер на бюджета на Община Плевен за 2024 година възлиза на 182 484 595 лева, с приходи за държавни дейности на стойност 125 790 716 лева и местни приходи – 56 693 879 лева. Законът за държавния бюджет на Република България за 2024 година предвижда за общината средства в размер на 121 730 057 лева, които включват обща субсидия, трансфери за местни дейности, целева субсидия за капиталови разходи, други целеви трансфери от централния бюджет и възстановени трансфери за ЦБ.

Средствата са разделени по функции като „Отбрана и сигурност“, „Образование“, „Здравеопазване“, „Социално осигуряване, подпомагане и грижи“ и „Почивно дело, култура, религиозни дейности“. Капиталовите разходи се планират на стойност 13 796 056 лева, финансирани както от местния бюджет, така и от средства на Европейския съюз.

Бюджетът включва парични награди за първото родено дете в 2024 година и за жители на общината, навършили 100 години. В него са предвидени също средства за еднократни помощи на нуждаещи се жители, подпомагане дейността на обществени организации, младежки инициативи, както и за празници в населените места и участието в състезания на даровити деца.