Община Плевен прие Бюджет`2024 след петчасови дебати в Общинския съвет

Последни новини


На 16 февруари 2024 г., Общински съвет – Плевен гласува бюджета на Общината за 2024 година. След оживени петчасови дебати, кратки почивки на искане от общински съветници и продължително заседание, бюджетът бе приет с 35 гласа „за“, 1 „против“ и 3 „въздържал се“. Бюджетният проект бе обсъден в детайли на заседания на десетте постоянни комисии преди това. В хода на сесията бяха направени гласувания по 16 предложения за изменения, от които 13 бяха приети.

Кметът д-р Валентин Христов подчерта пред съветниците нуждата от отговорност при предложения за увеличение на средствата към определени дейности и посочи, че резервът не е неограничен. Много време бе отделено на разглеждане на бюджетите на кметствата в общината, като се обсъждаше управлението на средствата и финансовия контрол. Специален акцент беше поставен на осигуряването на финансова подкрепа за малките населени места при изготвяне на комунални социални услуги и проектни предложения.

Общата сума на бюджета е 182,484,595 лева, състоящ се от държавни дейности (125,790,716 лева) и местни приходи (56,693,879 лева). В него влизат различни субсидии и трансфери, включително целева субсидия за капиталови разходи и други целеви трансфери.

Средствата са разпределени по основните функционални области на общината, включващи отбрана и сигурност, образование, здравеопазване, социално подпомагане и грижи, култура и спорт. Те осигуряват средства за различни институции, програми, услуги и дейности, като училища, детски градини, здравни кабинети, социални услуги и др.

Бюджетът предвижда значителни суми за капиталови разходи, средства от ЕС и осигурява финансиране на разнообразни инициативи, включително подпомагане на първото родено дете, стогодишни жители, еднократни помощи за нуждаещи се и за празнични събития в общината.