Община Плевен разследва причината за миризма на конски тор в жк „Сторгозия“

Последни новини


В Плевен се извършва проверка заради жалби от жители на жк „Сторгозия“ за неприятен мирис

В Плевен е стартирана проверка по повод на подаден сигнал от живущи в жк „Сторгозия“, бл.16, относно усещане на неприятна миризма, напомняща на конски тор. Сигналът е подаден към общинските власти и е последвал след писмо от 09 април, изпратено от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен до кмета на Общината.

Съгласно документа, жалбата е регистрирана след разговор с жител на квартала, който е споделил, че е усетил специфичната миризма на 27 март между 17.00 и 19.00 часа. На следващия ден, в същия времеви интервал, екип на РИОСВ – Плевен е провел оглед на място и е констатирал, че близо до учебно заведение и производствено предприятие се намира животновъден обект, в който отглеждат коне. Там е установена асфалтова площадка с натрупан конски тор. При извършената инспекция не е бил намерен наемателят или собственикът на обекта.

Христо Херувимов, началник на отдел „Екология“ на Община Плевен, коментира ситуацията: „Община Плевен започва проверка по случая и ще информираме своевременно за установените резултати и предприетите съгласно правомощията ни действия“. Предстои да бъде проучена цялата информация и взети мерки според констатациите и екологичните норми.