Община Плевен регистрира увеличение на приходите от данъци и такси с 1 млн. лв.

Последни новини


Община Плевен отчита увеличение на приходите от местни данъци и такси в сравнение с предходната година, според директора на съответната дирекция, Огнян Иванов. До момента са събрани с около 1 млн. лева повече, като част от този ръст се дължи на ранното стартиране на данъчната кампания през 2024 година.

Събраните средства от данъка върху недвижимите имоти достигат 2 млн. 550 хил. лева, което е 26% от годишния план, докато миналата година по същото време е било изпълнено 23% от плана. Данъците върху превозните средства пък са на 31% от годишния план заради изискването за плащане при преминаване на технически преглед.

Таксата за битови отпадъци е събрана на 30% в момента, което в парично изражение е 2 млн. 270 хил. лева, като за предходната година по това време е била на 28%. Изненадващо добра е събираемостта на данъка върху придобиване на имущество по възмезден начин, който зависи от пазарната активност – към момента той е на 23%, докато миналата година е бил 19%, което е равно на 1 млн. 350 хил. лева.

Огнян Иванов напомня, че собствениците могат да си платят цялата сума с 5% отстъпка до 30 април или на две равни вноски до 30 юни и 31 октомври. Плащанията се приемат в брой, по банка, на касите на Изипей или чрез Интернет с възможност за ползване на ПОС терминал в касовите гишета на дирекцията. Актуална информация за дължимите суми може да бъде получена на място, по телефон, както и на уебсайта на Община Плевен.