Арт Център Плевен дебютира изложба на Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика

Последни новини


Любителите на изящните изкуства в Плевен имат шанса да посетят новата изложба на скулпторката Убавка Тончев и неиния покойник съпруг Константин Симеонов – Костика, която се провежда в Арт Центъра в Плевен. Тази изложба се организира в чест на 70-годишнината от рождението на Костика, който почина през 2019 година. Експозицията включва както скулптури, така и живописни и масленопастелни работи на Убавка Тончев.

Откриването беше посетено от колеги, приятели и почитатели на изобразителното изкуство, където Светла Тончева, уредник в галерията, сподели своите впечатления и направи анализ на художествената работа на двамата художници. Вечерта беше още по-специална с музикално изпълнение на роял, представено от внучката на Убавка – Лана.

Убавка Тончев изказа благодарности към публиката и изрази радостта си от възможността да сподели своето изкуство с другите. Тя е родом от Топли дол, Сърбия и завършва образованието си в областта на скулптурата в Националната художествена академия в София. След дипломирането си се премества в Плевен, където прекарва 45 години в творческа дейност. Заедно със съпруга си са познати като един от най-ярките творчески дуети в художествените среди на Плевен. Тяхното ателие и леярна се намират в град Долни Дъбник, където създават своите произведения без чужда намеса. Творбите на Убавка Тончев са част от колекции по света, като тя и Костика са удостоени с множество признания и награди, включително и престижното отличие „Художник на годината“ на името на Св. Пимен Зограф.