Община Плевен сключи трудов договор с образователните социални партньори.

Плевен днес


Споразумение за колективен трудов договор (КТД), засягащо сектора на предучилищното и училищното образование, бе подпечатано днес в Община Плевен. Кметът на общината, д-р Валентин Христов, заедно с представителите на различни синдикални и учителски организации, участваха в подписването на документа, което се проведе след заседание на общинското ръководство и при присъствието на представителите на медиите.

Документът е подписан от важни фигури в образователния сектор, включително Красимир Кръстев, председател на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители; Искра Арабаджиева, председател на Регионалния координационен съвет на независимия учителски синдикат; Любомир Паскулов, председател на Регионалния синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“; и Емил Райков, представител на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България.

Важността на образователния сектор и необходимостта от справедливо възнаграждение за професионалистите в тази област бестяха подчертани от кмета д-р Христов в рамките на събитието. Той изрази ангажимента на общината към инвестиции в образованието и неговото непрекъснато подобряване и развитие.

Представителите на синдикатите и работодателските организации обявиха готовност за сътрудничество в стремежа към усъвършенстване на образователните политики на общината и осъзнават значението на социалния диалог и взаимното доверие.

Този КТД обхваща различни аспекти на трудовите, осигурителните и социалните взаимоотношения и жизнените стандарти, които не са регламентирани в Кодекса на труда. Документът поставя задължение за социално партньорство, взаимно уважение и съгласуване на интересите на страните за добрата работа на образователната система. Той също така гарантира правото на свободно синдикално сдружаване за работниците и служителите от сектора.

Накрая, бе съобщено за създаването на Общински съвет за социално партньорство в сектор „Образование“ при Община Плевен.

Източник на информацията: PlevenZaPleven