Община Плевен сключи колективен трудов договор с представителите на образователната система

Последни новини


В Община Плевен беше подписан Колективен трудов договор за областта на предучилищното и училищното образование. Събитието се състоя след общинско заседание, като за медиите беше отбелязано важното участие на кмета д-р Валентин Христов и редица представители на синдикати и учителски организации.

Сред подписалите се намират ключови фигури от сферата на образованието, сред които Красимир Кръстев от Синдиката на българските учители, Искра Арабаджиева от независимия учителски синдикат, Любомир Паскулов от Регионалния синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и Емил Райков от Съюза на ръководителите в образованието.

Кметът акцентира на значимостта на образователната система и на достойното възнаграждение за учителите. Обсъдена беше готовността на синдикатите и общината да работят заедно за подобряване на условията в образованието.

Колективният трудов договор засяга въпроси, които не са уредени с Кодекса на труда и цели подобрение на условията на труд, осигуряването и социалния живот на работещите в предучилищното и училищното образование. В документа се подчертава задължението за взаимно уважение и съгласуване на интересите на всички страни.

В рамките на общината се създава и съвет за социално партньорство в образователния сектор.